
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
6 sztuk
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
2 szklanki
5 łyżek
1 opakowanie
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lazanie gotuj we wrzątku przez 2 minuty, wyjmij i wystudź.
Krok 2
Ubij białka i wymieszaj delikatnie z masą makową.
Krok 3
Odłóż po 1/3 posiekanych orzechów i owoców kandyzowanych do dekoracji, resztę dodaj do masy makowej.
Krok 4
Śmietanę zmiksuj z mlekiem, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 5
Do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia włóż 2 płaty ciasta.
Krok 6
Posmaruj niewielką ilością sosu śmietanowego i porcją masy makowej.
Krok 7
Czynność powtarzaj, do momentu wyczerpania składników.
Krok 8
Piecz 40 minut w 180 stopniach. Udekoruj odłożonymi bakaliami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej