Naleśniki z jagodami i śmietaną: przepis z farszem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z jagodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody, mleka, jajka, mąki i sody ubij ciasto naleśnikowe i smaż naleśniki.

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno.

Krok 3

Osobno miksuj blenderem 2 szklanki jagód z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem.

Krok 4

Na naleśniki nałóż śmietanę i posypuj jagodami w całości, zwiń w połowę i polej sosem jagodowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z jagodamiNaleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami to idealne uzupełnienie codziennego menu zarówno obiadowego, jak i deserowego. Są uniwersalnym daniem, które sprawdzi się zawsze! Jeśli poszukujecie odmiany dla naleśników dotychczas serwowanych, warto wypróbować nadzienie jagodowe i bitą śmietanę. To gwarancja delikatnego, owocowego smaku, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi naleśników. Nasz przepis nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby pyszne danie trafiło na wasz stół. Smacznego!

Dla kogo?

Naleśniki z jagodami i śmietaną to idealna propozycja dla każdego, niezależnie od wielu czy preferencji kulinarnych. Danie zachwyci również zwolenników kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Naleśniki z bitą śmietaną i jagodami zaserwujcie na obiad, kolację lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia.

Czy wiesz, że?

Śmietana, aby ją ubić, musi zawierać co najmniej 30% tłuszczu. Historycy wskazują, iż znana była na dworze Ludwika XIV, jednak według innych źródeł, dodatek ten wykorzystywano już znacznie wcześniej.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki z jagodami i bitą śmietaną możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty. Będzie aromatycznie i smacznie! Jeśli nie masz świeżych jagód, wykorzystaj owoce mrożone.