
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
600 gramów
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 szklanka
3 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie placków z cukinii i ziemniaków zacznij od przekrojenia cukinii. Usuń z niej miąższ i przełóż go do miski. Następnie sięgnij po tarkę i zetrzyj miąższ cukinii. Użyj do tego części z małymi oczkami. Przemyj i obierz ziemniaki, a potem zetrzyj je na tej samej części tarki. Składniki przełóż do dużej miski, w której będziesz przygotowywać ciasto na placki.

Krok 2
Obierz jedną cebulę, a następnie posiekaj ją i odstaw – dodasz ją za chwilę.

Krok 3
Wróć do startych ziemniaków i cukinii. Odciśnij z nich wodę – możesz użyć do tego sita lub praski. Wystarczy, że przyciśniesz do niej startą masę łyżką lub innym narzędziem. Wylej resztki i przesyp odciśnięte warzywa z powrotem do miski. Z masy odciśnij wodę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Krok 4
Teraz sięgnij po praskę i przeciśnij przez nią 3 ząbki czosnku. Dorzuć je do miski razem z posiekaną wcześniej cebulą. Wymieszaj składniki.

Krok 5
Do masy wbij 2 jajka i dosyp szklankę mąki pszennej. Przypraw całość szczyptą soli, pieprzem oraz 2 łyżeczkami papryki słodkiej. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki.

Krok 6
Rozgrzej na dużej patelni 3 łyżki oleju. Kładź na nią ciasto łyżką, przyciskając nią masę tak, żeby ukształtować niewielkie placuszki. Smaż przez minutę na każdej ze stron.


Dobra rada:
Poświęć czas i energię na to, aby dobrze odcisnąć masę na placki z cukinią i ziemniakami. Nadmiar wody może spowodować, że będą się one rozpadać.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z ziemniaków i cukinii
Krótki czas przygotowania i składniki, które są łatwo dostępne w większości sklepów? To nie może się nie udać! Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków będą doskonałym dodatkiem do głównego dania, ale także jako samodzielna potrawa. Przygotuj placki z cukinii i ziemniaków z naszego przepisu i podziel się opinią w komentarzu.
Dla kogo?
Wbrew pozorom nie tylko dla najmłodszych! Placki z ziemniaków i cukinii posmakują także dorosłym –zarówno tym, którzy do tej pory nie próbowali tego przepisu, jak też i pamiętającym ten smak sprzed lat.
Na jaką okazję?
Brakuje ci pomysłów na obiad? Odszukaj w spiżarce cukinię, kilka garści ziemniaków i 2 jajka – to w zupełności wystarczy, aby przygotować pyszne danie.
Czy wiesz, że?
Nazwa cukinii pochodzi od włoskiego słowa „zucchina”, oznaczającego małą dynię. To warzywo przywędrowało do Polski właśnie ze słonecznej Italii.
Dla urozmaicenia:
Szukasz pomysłów na wzbogacenie receptury? Po wymieszaniu masy z mąką i jajkiem dosyp kilka łyżek szczypioru lub koperku. Możesz podawać placki z ziemniaków i cukinii z ulubionym sosem.