Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

200 gramów

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

800 gramów

2 opakowania

2 sztuki

1 łyżeczka

200 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Seler, cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplastry, a wędzonkę w plastry. Fasolę zalej 2 litrami wody, gotuj ok. 1 godzinę, po tym czasie odlej wodę.

Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż seler, cebulę oraz czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj fasolę, kiełbasę i wędzonkę. Całość smaż chwilę, dodaj żeberka i pomidory z puszki. Całość gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj przyprawę Cajun Knorr, tymianek, liście laurowe, pieprz i sól. Gotuj kolejne 30 minut, aż mięso zacznie z łatwością odchodzić od kości.

Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Gotowe danie dopraw do smaku sosami Tabasco i Worcester. Duszone żeberka z fasolą podawaj z ryżem lub pajdą chleba.

Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie możesz obficie posypać natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mango chutney - VIDEO
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czerwona fasola duszona z żebrami po kreolskuCzerwona fasola duszona z żebrami po kreolsku

Dopadła Cię rutyna i brakuje Ci pomysłów na obiad? Przygotowywanie posiłków kojarzy Ci się raczej z tym, co monotonne? Pora to zmienić! Jeśli wydaje Ci się, że próbowałeś już wszystkich dań, nadchodzimy z pomocą! Zainspiruj się przepisem na czerwoną fasolę duszoną z żebrami po kreolsku i daj się ponieść kulinarnej fantazji!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Jeśli lubisz konkretne dania, to ten przepis na czerwoną fasolę powinieneś mieć zawsze pod ręką.

Na jaką okazję?

Na obiad! Czerwona fasola z żebrami po kreolsku pozwoli na przygotowanie mięsa w zupełnie nowym wydaniu.

Czy wiesz, że?

Kuchnia kreolska to połączenie wszelkich tradycji kulinarnych Kreoli, czyli ludów zamieszkujących różne zakątki świata. Ze względu na obszar najczęściej mówi się tutaj o kuchniach: karaibskiej, cajun i wysp Oceanu Indyjskiego.

Dla urozmaicenia:

Czerwoną fasolę z żebrami możesz obficie posypać natką pietruszki. Dzięki temu przyrządzona przez Ciebie potrawa będzie jeszcze bardziej estetyczna!