
Składniki
800 gramów
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wzdłuż mięsa natnij kieszeń i całe natrzyj solą i pieprzem.
Krok 2
Podsmaż na łyżce oliwy pieczarki pokrojone na plasterki i posiekaną cebulę. Dopraw kostką czosnkową i pieprzem.
Krok 3
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z wystudzonymi pieczarkami. Farsz włóż do kieszeni schabu i całość obwiąż nitką tak, aby farsz nie wypadł.
Krok 4
Obtocz mięso w majeranku i włóż do formy wysmarowanej oliwą. Wszystko podlej oliwą i odrobiną wody. Piecz w 180 stopniach przez 75 minut. Kilka razy podczas pieczenia polej mięso sosem z dna formy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab z pieczarkami
Nadziewany schab sprawdzi się nie tylko jako niedzielny obiad. Warto zapakować go także do pracy, by zjeść na drugie śniadanie z ulubioną sałatką oraz chrupkim pieczywem. To popularne mięso z pieczarkowym farszem przygotowuje się dość łatwo i szybko. Najwięcej czasu zajmuje jego pieczenie, trzeba to robić odpowiednio długo i co jakiś czas polewać go powstałą zalewą, aby schab był soczysty, delikatny, a jednocześnie aromatyczny i miękki. Nadzienie z pieczarek i cebuli z dodatkiem żółtego sera (np. goudy), doprawione czosnkiem i pieprzem dodaje schabowi wyrazistości. Potrawa bardzo dobrze współgra nie tylko z ryżem i ziemniakami, ale i z mącznymi dodatkami, np. kopytkami czy kluskami śląskimi. Serwuj je z zasmażanymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Podgrzewając mięso, również pamiętaj o podlewaniu go powstałym przy pieczeniu sosem. Przed podaniem możesz je też posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Masz ochotę na to smaczne danie ze schabu i pieczarek? Koniecznie wypróbuj ten przepis.