
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczonymi polewami namaluj na talerzu wzorki, takie jak do gry w kółko i krzyżyk.
Krok 2
Następnie na środkowym kwadracie połóż dużą kulkę lodów brzoskwiniowych.
Krok 3
Z wafli wytnij nożem z ząbkami dwa prostokąty i przyklej je bitą śmietaną do lodów, tworząc spadzisty dach domku.
Krok 4
Wytnij z wafli trzy kwadraciki – dwa małe i jeden większy. Przyklej je bitą śmietaną do kulki jako okna i drzwi. Możesz je najpierw zanurzyć w polewie czekoladowej.
Krok 5
Z czekoladowej rurki zrób komin, a z kolorowej posypki ścieżkę prowadzącą do drzwi domku.
Krok 6
Deser udekoruj bitą śmietaną, listkami mięty i lukrowymi kwiatkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami "Domek"
Jak efektownie podać lodowy deser? Skorzystaj z naszej propozycji na smaczny, kolorowy „domek”. Deser najlepiej jest przygotować na płaskim białym talerzu – dzięki temu będzie się wspaniale prezentował. Do wykonania wzorków użyj rozpuszczonej czekolady (gorzkiej i białej). Odpowiedni będzie również syrop, na przykład klonowy, czekoladowy lub karmelowy. Do wykonania dachówki użyj wafli lub biszkoptów, a do ułożenia ścieżki do „domku” wykorzystaj kolorową posypkę cukierniczą. Dobrze sprawdzi się także starta czekolada, wiórki kokosowe lub migdały, najlepiej w płatkach. Opcjonalnie do dekoracji wykorzystaj także owoce: truskawki, maliny, kiwi, winogrona czy banany. Na koniec talerz z „domkiem” warto przyozdobić karmelem, bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Deser z lodami podawaj udekorowany kwiatami z masy cukrowej. Wykonaj swój własny „domek” według naszego przepisu. Cenimy Twoje zdanie – koniecznie podziel się nim w komentarzu. Sprawdź, jak łatwe, a jednocześnie efektowne może być przygotowywanie lodowych deserów.