Deser z lodami "Grzybek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Grzybek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połam czekoladę i włóż ją do zamrażalnika. Dobrze zmrożoną pokrusz na drobne kawałki w mikserze lub misce i ponownie umieść w zamrażalniku.

Krok 2

Połóż na talerzu dużą, spłaszczoną z jednej strony kulkę lodów ananasowych.

Krok 3

Wbij w jej środek rurkę z wafla, to będzie nóżka grzybka. Włóż całość do zamrażalnika na 20 minut.

Krok 4

Z lodów śmietankowych uformuj mniejszą kulkę, również z jednej strony spłaszczoną, będzie to kapelusz grzybka.

Krok 5

Wyjmij talerz i nałóż kapelusz na nóżkę grzybka. Zrób na nim kropki z zamrożonych kawałków pokruszonej czekolady. Lody podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Grzybek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Grzybek"Deser z lodami "Grzybek"

Deser z lodami „grzybek” to efektowny sposób na urozmaicenie menu, np. na nieformalne przyjęcie w gronie przyjaciół. Do przygotowania „grzybka” potrzebujesz, oczywiście, lodów. Kolejność ułożenia gałek zależy od Ciebie – wybieraj wśród smaków tropikalnych: ananasowych i brzoskwiniowych. Czekoladę zamroź w lodówce. Pozostałą część możesz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią lody. Do dekoracji świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukiernicza. Jeśli chcesz, użyj też płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich. Deser z lodami „grzybek” przygotuj na płaskim, jasnym talerzu. Dookoła ozdób go wzrokami, na przykład z roztopionej czekolady, syropu klonowego lub czekoladowego. Wykorzystaj również owoce – dobrze będą pasować: plasterki kiwi lub banana, cząstki truskawek, borówki oraz winogrona. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na przygotowanie lodowego deseru i odkryj swój własny sposób na udekorowanie go. Cenimy sobie Twoje zdanie, podziel się opinią w komentarzu pod przepisem. Smacznego!