Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu ułóż, jedną na drugiej, 3 kulki: czekoladową, truskawkową i śmietankową.
Krok 2
Rurki waflowe przytnij na ¾ długości. Krótsze części wetknij jako ręce bałwana w lody czekoladowe, a dłuższe jako nogi w lody śmietankowe. Pamiętaj, że bałwan ma stać na głowie!
Krok 3
Z posypki w kształcie gwiazdek zrób oczka, nos i uśmiechniętą buzię bałwana, a także guziczki.
Krok 4
Rozpuszczoną polewą domaluj bałwankowi na talerzu czapeczkę, z czerwonej drażetki zrób pompon.
Krok 5
Na nóżki nałóż buty z przekrojonej na pół pianki. Deser z lodami udekoruj piankami i posypką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z lodami i piankami jojo "Bałwan do góry nogami"
Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” to sposób na słodką przekąskę podaną kolorowo i z fantazją. Zaserwujesz go zawsze wtedy, gdy będziesz chciał przyrządzić lody w niecodziennej formie. Gałki lodów ułóż jedna na drugiej. Całość będzie wyglądała najlepiej, jeśli użyjesz różnych smaków i kolorów, np. czekoladowego, śmietankowego i truskawkowego. Czapeczkę zrób z polewy czekoladowej albo bitej śmietany, którą wykorzystasz także do dekoracji talerza. Twarz bałwana wykonaj z posypki – gwiazdek czekoladowych lub orzechów w czekoladzie. Do dekoracji użyj również owoców, które dodatkowo urozmaicą smak lodowego deseru, a także przełamią jego słodycz. Odpowiednie będą borówki, truskawki i brzoskwinie. Talerz wokół figurki lodowej posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami z migdałów. Deser z lodami i piankami „bałwan do góry nogami” udekoruj na koniec np. nitkami karmelowymi. Wypróbuj tę ciekawą alternatywę dla lodów podawanych w klasycznych pucharkach. Przekonaj się, że przygotowywanie deseru może być prawdziwą zabawą.