
Składniki
1.5 szklanki
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj, obierz, przepołów i wydrąż gruszki.
Krok 2
Z cukru i gorącej wody ugotuj syrop, a następnie dodaj gruszki i gotuj, aż staną się miękkie. Wystudź je w syropie dodając odrobinę kwasu cytrynowego.
Krok 3
Po ostudzeniu przenieś łyżką cedzakową do kompotierek.
Krok 4
Dodaj mąkę ziemniaczaną do niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
Krok 5
Do gotującego się mleka wlej rozmieszaną z chłodnym mlekiem mąkę ziemniaczaną i mieszaj tak, by nie zrobiły się grudki. Zagotuj sos.
Krok 6
Dodaj o niego cukier waniliowy. Po ostudzeniu polej gruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej