
Składniki
3 szklanki
5 sztuk
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżeczki
0.5 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Wsypujemy cukier. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy nożem do chwili aż znikną grudki. Dodajemy żółtka, ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części (1/4 i 3/4). Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Krok 2
Ser kruszymy ręką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i budyń. Wszystko razem wyrabiamy.
Krok 3
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dużą formę wyłożoną natłuszczonym papierem. Na ciasto kruszymy ser i układamy na nim brzoskwinie (pokrojone na mniejsze kawałki).
Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, szczyptę proszku do pieczenia. Pianę wykładamy na brzoskwinie.
Krok 5
Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Krok 6
Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut.
Krok 7
Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami.
Krok 8
Ciasto ścierane na wierzch można zabarwić kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej