
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić ser,oddzielić białka od żółtek,dodać żółtka do sera,odrobinę posolić,wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
Krok 2
Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej,delikatnie wymieszać.
Krok 3
Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,uformować wałek grubości 2 cm,spłaszczyć,zrobić kratkę tępą stroną noża,pokrajać na ukos i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.
Krok 4
Gdy wypłyną na wierzch,wyjąć łyżką cedzakową na talerz,polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Krok 5
Z tego samego ciasta można po prostu łyżeczką kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej