
Składniki
4 łyżki
1 szklanka
100 gramów
2 łyżki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zalej płatki mlekiem. Zostaw na chwilkę, aby zmiękły.

Krok 2
Dodaj owoce – pokrojone truskawki lub maliny, borówki i rodzynki.

Krok 3
Całość posyp wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B2, B6, E i kwasu foliowego oraz cynku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owsianka z owocami i orzechami
Owsianka z owocami i orzechami to znakomita alternatywa dla tradycyjnych płatków zalewanych mlekiem. Dodaj truskawki, borówki, rodzynki, wiórki kokosowe i ciesz się domowym musli. To zdrowe i lekkie śniadanie zagwarantuje Ci znakomity początek dnia.
Dla kogo? Najlepszy przepis dla zwolenników dań przyrządzanych na mleku oraz tych, którym znudziły się już mieszanki płatków kupowanych w sklepie. Śniadanie idealne!
Na zdrowie! Owsianka stanowi o wiele zdrowszą opcję od gotowych kompozycji niekiedy nadmiernie słodzonych płatków. Te przyrządzone własnoręcznie zawierają tylko sprawdzone składniki. Mleczna owsianka to znakomite źródło wapnia (289,9 mg, czyli 36% RWS). Pierwiastek ten wpływa korzystnie na stan naszych kości już od najmłodszych lat. Dlatego warto regularnie oraz w odpowiednich ilościach dostarczać go do organizmu. Bardzo duża ilość błonnika pozytywnie wpłynie na pracę przewodu pokarmowego już od rana.
Czy wiesz, że? Owies, z którego przyrządzamy owsiankę, znany jest od wieków. Uprawiano go już w epoce brązu. Zupa mleczna sporządzana na owsie stanowiła podstawę żywienia średniowiecznego społeczeństwa. Uważano, że owsiany posiłek najlepiej dodaje sił do ciężkiej pracy fizycznej.