Pizzerki jarskie z cukinią, pomidorami i mini mozzarellą
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
ciasto:
15 plastrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
15 sztuk
1 sztuka
5 dekagramów
8 sztuk
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Do lekko ciepłego mleka dodaj cukier, sól, olej oraz drożdże. Połącz dokładnie wszystkie składniki, następnie dodaj bazylię. Wlej otrzymaną masę do miski z mąką. Zrób ciasto mieszając łyżką, aż ciasto od niej zacznie odchodzić.
Krok 3
Ciasto podziel na 5 równych części i za pomocą wałka zrób 5 mini placków, które następnie posmaruj keczupem pikantnym. Na wierzch ułóż po 3 plastry cukinii, a na nich połówki mini mozzarelli, obok po 4 połówki plastrów pomidora, wszystko posyp przyprawami mini kostka Knorra i papryką.
Krok 2
Miskę odstaw do ciepłego miejsca aby ciasto wyrosło (np. na 30 minut do piekarnika ustawionego na 50 stopni z termoobiegiem). Gdy ciasto zwiększy objętość, jeszcze raz je wyrób aż będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsyp mąką.
Krok 4
Pizzerki wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem na 15-20 minut.
Krok 5
Na mozzarellę połóż po 1 czarnej oliwce i włóż blachę z powrotem do piekarnika na następne 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej