Placki z płatków jaglanych z puree z dyni i marchewki oraz hummusem
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
50 gramów
1 sztuka
30 gramów
1 sztuka
10 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki jaglane zmiksuj na mąkę.

Krok 2
Wymieszaj startą dynię i marchewkę. Dodaj jajko, olej i przyprawy oraz zmiksowane płatki. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Wyłóż blachę z papierem do pieczenia i łyżką formuj placuszki. Upiecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut lub do momentu kiedy placki będą rumiane.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Placki z płatków jaglanych z puree z dyni i marchewki oraz hummusem
Pora na: Śniadanie.
Klasyczne śniadanie na ciepło wiąże się przede wszystkim ze smażeniem. My jednak, mając na uwadze charakter posiłku, proponujemy wam oryginalną wersję placków jaglanych, które nie wymagają przypiekania na patelni! Wystarczy umieścić je na 15 minut w piekarniku, aby przygotować chrupiące, aromatyczne danie na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Do placków wykorzystacie samodzielnie przygotowana mąkę z płatków jaglanych, która w połączeniu ze startą dynia i marchewką stworzy pyszne ciasto.
Dla kogo?
Placki z płatków jaglanych to propozycja dla osób aktywnych fizycznie, stosujących wysokobiałkową dietę.
Wiesz, co jesz!
Placki zawierają 356 kalorii, 6,8 g błonnika oraz 12,1 g białka.
Czy wiesz, że?
Hummus jest pastą przyrządzaną z nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Obowiązkowym składnikiem dipu jest również aromatyczna pasta sezamowa – tahini.