Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

25 gramów

100 gramów

1 łyżka

10 gramów

50 mililitrów

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wykrusz drożdże, dodaj 2 łyżki sosu klonowego, kopiastą łyżkę mąki owsianej i 50 ml letniego mleka migdałowego. Zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże podrosły.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 1

Krok 2

Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj 75 g śmietanki kokosowej (czyli schłodzonego tłustego mleka kokosowego), 200 g puree z dyni, mąkę migdałową, cynamon, imbir, cukier waniliowy, 50 ml syropu klonowego, szczyptę soli, skórkę z cytryny (można użyć zamiast skórkę pomarańczową) i resztę mąki owsianej. Zamieszaj.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka umyj, wysusz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej patelnię (średni ogień), posmaruj cienko olejem i nakładaj za pomocą łyżki porcje ciasta, lekko wyrównaj z wierzchu i smaż przez ok 4 - 5 minut aż brzegi lekko się zarumienią.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 4

Krok 5

Placki odwróć na drugą stronę i smaż krótko - 1 do 2 minut. Gotowe zdejmij z patelni, ponownie posmaruj cienko olejem i nałóż kolejną porcję racuchów aż do wykończenia ciasta.

Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - Krok 5

Krok 6

Usmażone, jeszcze ciepłe placki polej resztą oleju klonowego, posyp pokruszonymi orzechami - możesz użyć dowolnych, włoskich, pekan, laskowych etc. Podawaj od razu. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 07.11.2022

    Pyszne są racuchy z mąki owsianej. Pure z dyni dodaje fajnego koloru no i są zdrowsze.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie racuchy z dynią i jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej