
Składniki
100 gramów
25 gramów
100 gramów
1 łyżka
10 gramów
50 mililitrów
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
150 mililitrów
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wykrusz drożdże, dodaj 2 łyżki sosu klonowego, kopiastą łyżkę mąki owsianej i 50 ml letniego mleka migdałowego. Zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut aby drożdże podrosły.

Krok 2
Do podrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj 75 g śmietanki kokosowej (czyli schłodzonego tłustego mleka kokosowego), 200 g puree z dyni, mąkę migdałową, cynamon, imbir, cukier waniliowy, 50 ml syropu klonowego, szczyptę soli, skórkę z cytryny (można użyć zamiast skórkę pomarańczową) i resztę mąki owsianej. Zamieszaj.

Krok 3
Jabłka umyj, wysusz, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Krok 4
Rozgrzej patelnię (średni ogień), posmaruj cienko olejem i nakładaj za pomocą łyżki porcje ciasta, lekko wyrównaj z wierzchu i smaż przez ok 4 - 5 minut aż brzegi lekko się zarumienią.

Krok 5
Placki odwróć na drugą stronę i smaż krótko - 1 do 2 minut. Gotowe zdejmij z patelni, ponownie posmaruj cienko olejem i nałóż kolejną porcję racuchów aż do wykończenia ciasta.

Krok 6
Usmażone, jeszcze ciepłe placki polej resztą oleju klonowego, posyp pokruszonymi orzechami - możesz użyć dowolnych, włoskich, pekan, laskowych etc. Podawaj od razu. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej