
Składniki
1.75 szklanki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
200 mililitrów
70 mililitrów
0.5 szklanki
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę , proszek i sodę mieszamy ze sobą w misce.
Krok 2
W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre z cukrami.
Krok 3
Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy krótko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
Krok 4
Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (będzie gęste), na wierzch wykładamy umyte borówki delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka.
Krok 5
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej