Linzer torte przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Linzer torte

Autor: Wojtek Poldek

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść cukier, mąkę, migdały i cynamon w dużej misce i mieszaj, aż dobrze się połączą.

Krok 2

Dodaj kostki masła i wetrzyj je do mikstury mąki koniuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Ciasto powinno robić wrażenie wilgotnego.

Krok 3

Dodać jajko i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto dokładnie się zmiesza i stanie się jednolitą masą, a następnie ugnieść lekko w kulkę. Odjąć ćwiartkę kulki, z której stworzymy kratkę.

Krok 4

Wstawić na godzinę do lodówki

Krok 5

Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.

Krok 6

Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść do formy i wyrównać. Wyłożyć dżem malinowy. Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, pociąć je na paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paski ułożyć na wierzchu tarty, by uzyskać kratkę.

Krok 7

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec ok. 30 min.

Krok 8

Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Linzer torte - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej