
Składniki
150 gramów
150 gramów
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
200 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umieść cukier, mąkę, migdały i cynamon w dużej misce i mieszaj, aż dobrze się połączą.
Krok 2
Dodaj kostki masła i wetrzyj je do mikstury mąki koniuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Ciasto powinno robić wrażenie wilgotnego.
Krok 3
Dodać jajko i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto dokładnie się zmiesza i stanie się jednolitą masą, a następnie ugnieść lekko w kulkę. Odjąć ćwiartkę kulki, z której stworzymy kratkę.
Krok 4
Wstawić na godzinę do lodówki
Krok 5
Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Krok 6
Wyjąć większą część ciasta z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść do formy i wyrównać. Wyłożyć dżem malinowy. Następnie rozwałkować drugi kawałek ciasta, pociąć je na paski szerokości około 1,5 - 2 cm. Paski ułożyć na wierzchu tarty, by uzyskać kratkę.
Krok 7
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec ok. 30 min.
Krok 8
Posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej