Mazurek czekoladowy: przepis wielkanocny z masą | Przepisy.pl pixel

Mazurek czekoladowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

oraz:

3 łyżki

150 gramów

200 gramów

20 gramów

7 sztuk

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Mazurek czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Wyrównaj boki i ponakłuwaj spód w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Mazurek czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę deserową. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj. Dodaj masło i całość połącz. Odstaw na chwilę do wystudzenia.

Mazurek czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Na spód mazurka wyłóż równomiernie konfiturę morelową.

Mazurek czekoladowy - Krok 4

Krok 5

Konfiturę morelową pokryj warstwą czekoladowej masy.

Mazurek czekoladowy - Krok 5

Krok 6

Udekoruj wierzch mazurka orzechami pekan i kawałkami moreli. Włóż do lodówki, by masa stężała.

Mazurek czekoladowy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mazurek kajmakowy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek czekoladowyMazurek czekoladowy

Pisanki pomalowane, żurek bulgocze w dużym garnku, a składniki święconki czekają już tylko na ułożenie w wiklinowym koszyku. Wszystko wskazuje na to, że przyszła pora na zrobienie efektownego mazurka. Przygotuj ten tradycyjny wypiek w nieco mniej oczywisty sposób – z masą czekoladą i dekoracją z orzechów pekan. Z mazurkiem czekoladowym szykują się wesołe i bardzo pyszne święta!

Dla kogo?

Z jednej strony cenisz świąteczne tradycje kulinarne, ale z drugiej masz ochotę na ich delikatną modyfikację i odświeżenie – przepis na mazurek czekoladowy to smakowity kompromis.

Na jaką okazję?

Mazurek i babka to królewska para wśród wielkanocnych deserów. Do zrobienia czekoladowego mazurka użyj dużej blachy, ponieważ domownicy i goście chętnie sięgną po dokładki podczas uroczystych spotkań przy stole.

Czy wiesz, że?

Uznaje się, że mazurki przybyły do Polski z Turcji. Receptury na kolorowe placki w pierwszej kolejności przyjęły się na Mazowszu.

Dla urozmaicenia:

Orzechy pekan z przepisu na mazurek czekoladowy możesz zastąpić włoskimi, laskowymi albo brazylijskimi.