Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą

Autor: Michał

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

2 sztuki

9 sztuk

3 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

3 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę nastawić, sporo wody tak aby nie była sucha, przyprawić solą

Krok 2

Pierś pokroić w kostkę (1,5cm) przyprawić przyprawą kurczak po staropolsku (pół), pieprzem, solą, 1 łyżka octu, cukrem (1 łyżka), 2 łyżkami oleju i drobno posiekanymi ostrymi papryczkami (1 jeśli ma być łagodne, 3 jeśli ma być lekko pikantne). Odstawić w miseczce.

Krok 3

Pokroić cebule w piórka i czosnek drobno, odstawić.

Krok 4

Do miseczki dodać majonez, masło, mleko i 1 łyżkę octu. Wymieszać. (masło może się nie rozmieszać).

Krok 5

Na dużej patelni i największym ogniu rozgrzać porządnie 2 łyżki oleju. Chcemy aby mięso ścięło się dobrze. Gdy tylko zmieni kolor, dodać cebulę z czosnkiem, mieszać co 30 sekund. Gdy wszystko zmięknie (nie chcemy przypiec) wlać mleko z majonezem i masłem, wymieszać. Po 30 sekundach na dużym ogniu dodać listki z 3 łodyg rozmarynu i posiekany pęczek kopru, wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez jakieś 2-3 minuty. Podawać z kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej