
Składniki
800 gramów
8 ziaren
2 sztuki
4 ziarna
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu utrzyj ziarna ziela, pieprzu, liście laurowe oraz czosnek.

Krok 2
W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr, utarte przyprawy oraz igły rozmarynu, musztardę i oliwę.

Krok 3
Mięso osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.

Krok 4
Zamarynowane mięso włóż do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5
Woreczek nakłuj w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. Upieczone mięso ostrożnie wyjmij z torebki i pokrój w dość grube plastry. Podawaj z chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka pachnąca ziołami
Potrzebujesz inspiracji na uroczysty obiad lub kolację? Skorzystaj z naszego sposobu na pieczoną karkówkę pachnącą ziołami. To wyjątkowo aromatyczne i soczyste danie, które rozpływa się w ustach. Jego aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że każdemu automatycznie zacznie burczeć w brzuchu. Wypróbuj naszą propozycję na przyrządzenie pysznej pieczonej karkówki pachnącej ziołami. Sprawdzi się na wiele okazji.
Dla kogo? Jak można wywnioskować na podstawie listy potrzebnych składników, nie ograniczamy się w temacie przypraw do karkówki! Jeśli lubisz dania pachnące czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i rozmarynem, karkówka w ziołach cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję? Tęsknisz za letnim grillowaniem w ogrodzie i wciąż rozpamiętujesz smak soczystego mięsa z rusztu? Sprawdź, czy masz w zapasach niezbędne przyprawy do karkówki pieczonej i ciesz się jej smakiem niezależnie od pogody i pory roku.
Czy wiesz, że? W przygotowaniu karkówki przyprawy są ważne, ale na początek wybierz dobrej jakości mięso – karkówka powinna być jasnoróżowa lub różowa, z niezbyt dużą ilością tłuszczu. Przed nacieraniem, mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowaną marynatę oraz karkówkę włóż do woreczka do pieczenia i potrząśnij nim. Pamiętaj, żeby przed włożeniem do piekarnika, nakłuć woreczek z karkówką w kilku miejscach.
Dla urozmaicenia: Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, pokrój mięso ostrym nożem. Pieczona karkówka pachnąca ziołami dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub kluskami śląskimi. Do potrawy możesz przygotować również sałatę lodową z pomidorem, papryką, czerwoną cebulą oraz sosem winegret lub sałatkę Colesław. Zioła do karkówki przydadzą się także do dekoracji całego dania! Użyj w tym celu gałązki świeżego rozmarynu.