Sałatka jajeczna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jajeczna

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo. Następnie wystudź pod zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i pokrój drobno. Pikle również pokrój drobno.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą oraz octem. Dopraw pieprzem i kminem.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na kromkach pełnoziarnistego pieczywa z rukwią wodną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast rukwi wodnej możesz użyć kiełek. Do sałatki dodaj również np. rzodkiewkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jajecznaSałatka jajeczna

Sałatka jajeczna to proste i szybkie w przygotowaniu danie, dlatego warto pamiętać o niej, planując codzienne posiłki. Można potraktować ją jako sposób na śniadanie, lunch, kolację… Uniwersalna i smaczna, lecz na tym nie kończą się jej zalety.

Dla kogo? Wszyscy doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale w porannym pośpiechu łatwo o tym zapomnieć. Na szczęście sałatka jajeczna jest na tyle prosta, że już po kilku porcjach nie będziecie musieli nawet zerkać do przepisu, by ją zrobić.

Na jaką okazję? Smakowite śniadanie można jeść nie tylko w weekendy i nie tylko w święta. Sałatkę jajeczną zapakujecie do pudełka śniadaniowego i zabierzecie ze sobą w charakterze lunchu na wynos. Stanowi też trafiony pomysł na kolację.

Czy wiesz, że? Rukiew wodna, z którą podacie sałatkę jajeczną, należy do rodziny roślin kapustowatych. Jadana była w starożytnej Grecji ponad 3 tysiące lat temu.

Dla urozmaicenia: Do sałatki jajecznej pasują również rzodkiewka, seler naciowy, kapary, papryka i szczypior.