Słodkie ciasto z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodkie ciasto z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj dokładnie, osusz i zetrzyj na tarce.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj oba gatunki mąki, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj.

Krok 3

Jajka ubij razem z olejem, wanilią i cukrem, stopniowo dodaj do mąki i zagnieć na jednolite gładkie ciasto.

Krok 4

Wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi i cukinią.

Krok 5

Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy i piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Krok 6

Przed podaniem ciasto udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie ciasto z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej