Sos śmietanowo-ziołowy - przepis do makaronu | Przepisy.pl pixel

Sos śmietanowo-ziołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

15 gramów

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść papryki, pokrój je w drobne paski.

Krok 2

Następnie usmaż je na oleju w głębokiej patelni.

Krok 3

Dolej 250 mililitrów wody i śmietankę, wsyp sos Knorr i dokładnie wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Dopraw pieprzem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili oraz odrobiną soku z cytryny.

Krok 5

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz oregano. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż smaki dobrze się połączą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowy sos do grillowanych i pieczonych mięs, warzyw lub makaronu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos śmietanowo-ziołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowo-ziołowySos śmietanowo-ziołowy

Kremowy, a jednocześnie lekko pikantny. Sos śmietanowo-ziołowy z tego przepisu warto przygotować szczególnie późnym latem i wczesną jesienią, kiedy akurat trwa sezon na paprykę. Przyrządzony według tego przepisu dodatek sprawdzi się do pieczonych i grillowanych mięs, w szczególności delikatnego drobiu. Wystarczy, że polejesz nim ugotowany makaron typu penne i posypiesz całość odrobiną świeżo startego parmezanu, a otrzymasz błyskawiczny i smaczny obiad. Przygotowanie sosu rozpocznij od oczyszczenia czerwonych, żółtych oraz zielonych papryk z gniazd nasiennych i pokrojenia ich w paski. Podsmaż paprykę na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, a potem zalej wodą wymieszaną ze słodką śmietanką. Wsyp gotowy sos pieczarkowy w proszku, zamieszaj i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje. Pikantny smak potrawy uzyskasz, dodając do niej drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek oraz pieprz. Zawartość patelni skrop sokiem z cytryny, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jakie to łatwe.