Stek z tuńczyka ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z tuńczyka ze szpinakiem

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

150 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Fileta z tuńczyka dopraw przyprawami.

Stek z tuńczyka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego. Grilluj na patelni przez 2 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj orzeszki pinii.

Stek z tuńczyka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Na zwykłej patelni na 1 łyżce masła usmaż opłukany i osuszony szpinak, przez ok. 1-2 minuty mieszając od czasu do czasu.

Stek z tuńczyka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak wyłóż na talerze, na wierzchu połóż steki, posyp orzeszkami pinii.

Stek z tuńczyka ze szpinakiem - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z tuńczyka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z tuńczyka ze szpinakiemStek z tuńczyka ze szpinakiem

Pora na: Kolację.

Jeśli macie ochotę na kolację w stylu śródziemnomorskim, skorzystajcie z naszego przepisu na steki z tuńczyka ze szpinakiem i orzeszkami pinii. To wyjątkowe danie z pewnością skradnie wasze kulinarne serca. Doskonale sprawdzi się również w formie eleganckiej kolacji dla dwojga. Pamiętajcie jedynie o podstawowej zasadzie, związanej z przygotowaniem tuńczyka. Liczy się przede wszystkim czas grillowania! Maksymalnie 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczy, aby steki były soczyste i delikatne.

Dla kogo?

Stek z tuńczyka ze szpinakiem to propozycja dla każdego, kto poszukuje inspiracji na potrawy, o wysokiej zawartości białka. Przypadnie do gustu miłośnikom rybnych potraw, o delikatnym smaku.

Wiesz, co jesz!

Stek z tuńczyka, który proponujemy na kolację, to 329,8 kcal, 3,8 g błonnika oraz 34,3 g białka.

Czy wiesz, że?

Tuńczyki poławiane są przede wszystkim w akwenach Pacyfiku i Atlantyku. Z uwagi na wyjątkowe walory smakowe najbardziej pożądane są tuńczyki błękitnopłetwe, których cena na rynku może osiągać zawrotne wartości. Niżej wyceniane są pozostałe gatunki tuńczyka, które najczęściej spotykane są w sklepach na całym świecie.