
Składniki
120 gramów
150 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 garść
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Fileta z tuńczyka dopraw przyprawami.

Krok 2
Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego. Grilluj na patelni przez 2 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj orzeszki pinii.

Krok 3
Na zwykłej patelni na 1 łyżce masła usmaż opłukany i osuszony szpinak, przez ok. 1-2 minuty mieszając od czasu do czasu.

Krok 4
Szpinak wyłóż na talerze, na wierzchu połóż steki, posyp orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Stek z tuńczyka ze szpinakiem
Pora na: Kolację.
Jeśli macie ochotę na kolację w stylu śródziemnomorskim, skorzystajcie z naszego przepisu na steki z tuńczyka ze szpinakiem i orzeszkami pinii. To wyjątkowe danie z pewnością skradnie wasze kulinarne serca. Doskonale sprawdzi się również w formie eleganckiej kolacji dla dwojga. Pamiętajcie jedynie o podstawowej zasadzie, związanej z przygotowaniem tuńczyka. Liczy się przede wszystkim czas grillowania! Maksymalnie 2 minuty z każdej strony w zupełności wystarczy, aby steki były soczyste i delikatne.
Dla kogo?
Stek z tuńczyka ze szpinakiem to propozycja dla każdego, kto poszukuje inspiracji na potrawy, o wysokiej zawartości białka. Przypadnie do gustu miłośnikom rybnych potraw, o delikatnym smaku.
Wiesz, co jesz!
Stek z tuńczyka, który proponujemy na kolację, to 329,8 kcal, 3,8 g błonnika oraz 34,3 g białka.
Czy wiesz, że?
Tuńczyki poławiane są przede wszystkim w akwenach Pacyfiku i Atlantyku. Z uwagi na wyjątkowe walory smakowe najbardziej pożądane są tuńczyki błękitnopłetwe, których cena na rynku może osiągać zawrotne wartości. Niżej wyceniane są pozostałe gatunki tuńczyka, które najczęściej spotykane są w sklepach na całym świecie.