Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
184 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

300 gramów

200 gramów

300 gramów

100 gramów

30 mililitrów

1 łyżeczka

3 łyżki

5 listki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem. Sos Hellmann's połącz w miseczce ze skórką otartą z cytryny oraz białym pieprzem. Powstałym sosem posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 1

Krok 2

Pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej bulion, mleko i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj śmietanę oraz masło i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 3

Krok 4

Rybę ułóż na grillu na pergaminie i smaż po 4-5 min. z każdej strony – w zależności od grubości fileta. Oliwę połącz z pokrojoną drobno bazylią. Puree wyłóż dekoracyjnie na talerz, rybę ułóż na puree. Całość skrop przygotowana oliwą i podawaj.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealnie będzie pasować sałatka ze świeżej rukoli z koktajlowymi pomidorkami i ziołowym winegretem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwąPieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą

Po spróbowaniu naszego przepisu na pieczonego łososia z pietruszką i selerem niejeden smakosz oniemieje z zachwytu! Szlachetna ryba coraz częściej pojawia się na talerzach, więc podarujmy jej odpowiednią oprawę. Kremowe, warzywne purée będzie dla niej znakomitym kompanem.

Dla kogo?

Efekt „wow” gwarantowany! Każdy kuchenny artysta z przyjemnością podpisze się pod tym daniem. W końcu wygląd potrawy jest prawie tak samo ważny jak jej smak!

Na jaką okazję?

Pieczony łosoś to pewniak, gdy chcemy zrobić na kimś wrażenie. Doskonale sprawdza się w czasie kolacji we dwoje! Jednocześnie jest na tyle dostępny, że nietrudno będzie urozmaicić nim codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Świeżą rybę poznamy po świeżym, morskim zapachu, błyszczącej skórze bez uszkodzeń oraz wypukłych, klarownych oczach.

Dla urozmaicenia: 

Jak przygotować purée inne niż wszystkie? Możliwości jest mnóstwo! Warto wykorzystać kalafior, zielony groszek, dynię, topinambur i batat.