Calzonne ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

30 gramów

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Łyżkę masła* roztop na patelni, dodaj szpinak i rozmrażaj go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Krok 5

Gdy się roztopi dodaj pokruszony ser feta, wciśnij ząbek czosnku oraz dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Każde koło posmaruj 0,25 części farszu, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej