Sznycelki drobiowe duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sznycelki drobiowe duszone

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

12

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.3 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka podzielić na małe kawałki (ja odejmuję tzw. "polędwiczkę" a resztę dzielę na 3 części - tym sposobem z podwójnej piersi mam 8 małych kawałków ). Sznycelki rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię. Posypać solą i pieprzem.

Krok 2

Jajka roztrzepać z 3 łyżkami wody. Bułkę tartą zmieszać z mąką (w proporcji 2:1 na korzyść bułki).

Krok 3

Panierować sznycelki w bułce z mąką - jajku- bułce z mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju. W garnuszku rozgrzać masło. Ułożyć sznycle. Zagotować wodę i rozpuścić pół Bulionetki. Zalać sznycle i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos Delikatem.

Krok 4

Sznycelki tak zrobione smakują zupełnie inaczej. Podpowiadam, że w ten sposób można robić sznycelki, które mamy przygotowane na zapas - po prostu włożyć je w sos i chwilę dusić . Podaję z ryżem i surówką .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycelki drobiowe duszone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej