Wegańskie Chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie Chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

200 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Czosnek drobno posiekaj (możesz przecisnąć przez praskę). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Papryczkę jalapeno umyj, wytrzyj do sucha, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój możliwie jak najdrobniej. Selera oraz zieloną paprykę oczyść, obierz i skrój w paski.

Krok 2

Do szerokiego rondla lub głębszej patelni wlej odrobinę oliwy i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i smaż, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w kubku z 200 ml tak, by nie pozostały żadne grudki. Kukurydzę i ciemną fasolę z puszki przesyp na gęste sitko. Pozostaw przez chwilę do odcedzenia.

Krok 4

Na patelnię z warzywami wlej rozmieszany Fix Knorr, dodaj pomidory z puszki, oraz odcedzoną fasolę z kukurydzą.

Krok 5

Do potrawy dorzuć liść laurowy i gotuj ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wegańskie chili podawaj na gorąco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne, pełne aromatu vegan chili najlepiej smakuje z dodatkiem białego lub dzikiego ryżu oraz szczyptą świeżej, drobno siekanej kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Wygląda przepysznie. Wegańska alternatywa Chili con Carne. Brzmi smakowicie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie Chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie ChiliWegańskie Chili

Uwielbiane w kuchni meksykańskiej chili wegańskie trafi nie tylko w gusta wegetarian, ale także i osób przepadających za daniami mięsnymi. Odpowiednia kompozycja warzyw, takich jak pomidory, seler, papryka, fasola i kukurydza oraz dodatek charakterystycznych przypraw sprawi, że potrawa posmakuje każdemu. Na dodatek błyskawicznie się ją przygotowuje, więc nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować!

Dla kogo?

Obowiązkowo dla wegan, wegetarian oraz osób lubiących wyrazistą kuchnię obfitującą w wyraziste pikantne nuty smakowe! Ale nie tylko, bo ta potrawa jest tak dobra, że każdy koniecznie powinien jej skosztować.

Na jaką okazję?

Wegańskie chili jest łatwe i szybkie do przyrządzenia, więc sprawdzi się na obiad, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie. Tę wyjątkowo smaczną potrawę z powodzeniem można również zaserwować podczas spotkania z przyjaciółmi lub niewielkiej imprezy zorganizowanej w domu albo ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Jalapeno jest zaliczana do papryki chili. Jest niewielka i bardzo pikantna. Doda Twoim potrawom prawdziwie ognistego charakteru!

Dla urozmaicenia:

Chili podawaj z białym lub dzikim ryżem. Warto też dodać świeżą kolendrę. Smak potrawy możesz również urozmaicić, układając na wierzchu cienkie plastry dojrzałego awokado i odrobinę gęstej śmietany dla złagodzenia pikantnego smaku. Ależ to pyszne!