ciasta z herbatnikami i galaretka
10 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ciasta z herbatnikami i galaretka (10) 
łatwe
łatwe
Ciasta z herbatnikami i galaretką
Mamy propozycję dla miłośników domowych słodyczy, które przygotujecie bez użycia piekarnika. Ciasto bez pieczenia z galaretką, tort z jogurtową masą czy placek kokosowy zrobicie w prosty sposób, z gotowych składników. Kluczem do sukcesu są klasyczne herbatniki. Z pewnością znacie serniki na zimno, zyskujące na popularności kilkanaście lat temu. Dziś łakocie te wracają na polskie stoły, w zupełnie nowej, oryginalnej odsłonie. Aby przygotować placek bez pieczenia, wystarczy spód z ciastek oraz masa, która połączona z kaszą manną czy galaretką, zyska zwartą konsystencję. W przepisach na ciasto na herbatnikach z galaretką nie ma ograniczeń. Możecie stosować ulubione dodatki, owoce czy polewy. Wystarczy odrobina kreatywności, by bez długotrwałego pieczenia stworzyć pyszny deser na co dzień lub na wyjątkowe okazje. Ciasta te bowiem doskonale pasują również do świątecznych i imprezowych stołów. Pamiętajcie jedynie, aby placki przygotować wcześniej. Masa, do osiągnięcia pożądanej konsystencji, potrzebuje co najmniej kilkudziesięciu minut.
Dla kogo?
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami i galaretką przypadnie do gustu każdemu! Przepisy z pewnością spodobają się osobom poszukującym inspiracji na szybkie desery, które nie wymagają pieczenia.
Na jaką okazję?
Ciasto z galaretką bez pieczenia wykorzystacie zawsze. Jest idealnym pomysłem zarówno na codzienny deser, jak i ciekawym elementem imprezowego lub świątecznego menu. Ciasta te świetnie sprawdzą się w sezonie letnim, jako zimna słodka przekąska.
Czy wiesz, że?
Sernik na zimno nie zawsze przygotowywany jest z klasycznego twarogu. Jedną z popularniejszych jest jego wersja na bazie serka homogenizowanego, mieszanego z galaretką lub żelatyną.
Dla urozmaicenia:
Ciasta z galaretką na herbatnikach warto urozmaicić dodatkami owocowymi. Świeże owoce możecie zastąpić mrożonymi, jednak pamiętajcie, aby – przed dodaniem do masy – rozmrozić je i odsączyć nadmiar wody.