Bawarski krem z sosem owocowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bawarski krem z sosem owocowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

40 gramów

1.5 szklanki

1 sztuka

10 gramów

3 sztuki

1 sztuka

150 gramów

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź wanilię i rozetnij ją wzdłuż. Zeskrob środek i wymieszaj z żółtkami.

Krok 2

Żelatynę namocz w 3 łyżkach gorącego mleka.

Krok 3

Żółtka utrzyj z wanilią i cukrem do czasu, gdy powstanie gęsty krem. Dodawaj po trochu gorące mleko (stale mieszając) oraz rozpuszczoną żelatynę i mocno ubitą śmietanę.

Krok 4

Gotowy krem nałóż do uprzednio wypłukanych foremek i wstaw do lodówki na 5 godzin. Krem przed podaniem wyłóż na talerzyki odwracając foremki .

Krok 5

Sos: 100 ml wody zagotuj z cukrem, cynamonem, skórką z cytryny.

Krok 6

Dodaj do nich owoce i gotuj przez 2 minuty. Następnie wyjmij cynamon i wylej gotowy sos na talerzyki wokół kremu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bawarski krem z sosem owocowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej