
Składniki
400 gramów
250 mililitrów
130 gramów
7 gramów
30 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło.

Krok 2
Całość zagniatamy na ciasto. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 h.

Krok 3
Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski.

Krok 4
Dzielimy je na 10 mniejszych części i okładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki.

Krok 5
Na każdy kawałek ciasta kładziemy połówkę śliwki i zawijamy tak, aby powstała kula.

Krok 6
Kule układamy w równych odstępach na blaszce. Przykrywamy ściereczką na 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20 min, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułeczki ze śliwkami
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa, a innym uświadomi, że domowe wypieki to bułka z masłem. Zapach, wydobywający się z piekarnika podczas przygotowywania bułeczek ze śliwkami, będzie zapowiedzią niezrównanego posiłku i w kilka chwil zgromadzi wszystkich domowników w jednym miejscu – w kuchni, rzecz jasna!
Dla kogo?
Codzienne wyprawy do piekarni po świeże pieczywo nie wydają się szczególnie zachęcającą opcją? Samodzielne zrobienie słodkich bułeczek drożdżowych ze śliwkami będzie dużo bardziej satysfakcjonującym zajęciem.
Na jaką okazję?
Takie przysmaki możecie mieć zawsze przy sobie. Znajomi z pracy będą z zazdrością zerkać na Was w czasie przerwy śniadaniowej. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami to idealna propozycja na piknik, spacer i całodniową wycieczkę do lasu lub w góry.
Czy wiesz, że?
Dzięki wykorzystaniu drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Rozwiązanie odpowiednie dla wszystkich, którym wydaje się, że drożdżowe wypieki są czasochłonne.
Dla urozmaicenia:
Do owocowego nadzienia bułek drożdżowych pasuje duża szczypta cynamonu, a także porcja maku.