Bułeczki ze śliwkami - drożdżowy przepis na bułki | Przepisy.pl pixel

Bułeczki ze śliwkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

150

heart
787 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1657 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 mililitrów

130 gramów

7 gramów

30 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Całość zagniatamy na ciasto. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 h.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Dzielimy je na 10 mniejszych części i okładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Na każdy kawałek ciasta kładziemy połówkę śliwki i zawijamy tak, aby powstała kula.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Kule układamy w równych odstępach na blaszce. Przykrywamy ściereczką na 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20 min, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Wiesia

    Wiesia , 31.07.2024

    W czasach gdy ciężko o prawdziwe drożdzówki z piekrni, ten przepis to zbawienie. Wychodzą idealnie miękkie, delikatne, cudowne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Świetne jesienne bułeczki, najlepsze jeszcze ciepłe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki ze śliwkamiBułeczki ze śliwkami

Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa, a innym uświadomi, że domowe wypieki to bułka z masłem. Zapach, wydobywający się z piekarnika podczas przygotowywania bułeczek ze śliwkami, będzie zapowiedzią niezrównanego posiłku i w kilka chwil zgromadzi wszystkich domowników w jednym miejscu – w kuchni, rzecz jasna!

Dla kogo?

Codzienne wyprawy do piekarni po świeże pieczywo nie wydają się szczególnie zachęcającą opcją? Samodzielne zrobienie słodkich bułeczek drożdżowych ze śliwkami będzie dużo bardziej satysfakcjonującym zajęciem.

Na jaką okazję?

Takie przysmaki możecie mieć zawsze przy sobie. Znajomi z pracy będą z zazdrością zerkać na Was w czasie przerwy śniadaniowej. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami to idealna propozycja na piknik, spacer i całodniową wycieczkę do lasu lub w góry.

Czy wiesz, że?

Dzięki wykorzystaniu drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Rozwiązanie odpowiednie dla wszystkich, którym wydaje się, że drożdżowe wypieki są czasochłonne.

Dla urozmaicenia:

Do owocowego nadzienia bułek drożdżowych pasuje duża szczypta cynamonu, a także porcja maku.