Ciasto kora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kora

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

815 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 gramów

100 gramów

4 łyżki

8 sztuk

1 łyżeczka

250 gramów

1 puszka

2 sztuki

2 sztuki

250 gramów

2 opakowania

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy mielimy na pyłek. Rodzynki parzymy i siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy wiórki kokosa, dodajemy proszek do pieczenia, zmielone orzechy, rodzynki oraz mąkę.

Ciasto kora - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami 200 g cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy 3 żółtka. Powstałą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto przelewamy do 2 form wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 40 min.

Ciasto kora - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru oraz szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody. Następnie miksujemy z pozostałymi 5 żółtkami wlewamy do syropu. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy na bok. Masło ubijamy na gładka masę. Dodajemy do masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Jeden z 2 placków wkładamy do formy. Smarujemy połową porcji budyniu.

Ciasto kora - Krok 3

Krok 4

Następnie układamy delicje biszkoptem do góry. Zaparzamy kawę i nasączamy nią delicje.

Ciasto kora - Krok 4

Krok 5

Po chwili smarujemy pozostałym budyniowym kremem. ( zostawiamy odrobinę na wierzch). Przykładamy drugi blat ciasta.

Ciasto kora - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w paseczki. Układamy na cieście i zalewamy z wierzchu galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Ciasto kora - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Mahdaa

    Mahdaa , 09.07.2021

    Idealne ciasto na każdą okazję, ja zazwyczaj robię w formie tortu :) Polecam przygotować blaty 2 dni wcześniej, będą idealne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto koraCiasto kora

Ciasto kora to jeden z najbardziej efektownych wielowarstwowych specjałów, jakie można przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Już sama lista potrzebnych składników wskazuje na to, że każdy kęs będzie pełen różnorodnych smaków. W tym deserze łączymy orzechy, owoce, galaretkę, wiórki kokosowe, kawę, budyń… Zamiast wymieniać wszystko po kolei, lepiej od razu rozpocząć przygotowania do wykonania przepisu na ciasto korę.

Dla kogo? Proste i szybkie przepisy nie sprawiają ci problemów? Czas na kolejne wyzwanie! Poziom trudności ciasta kory oceniamy jako średni. Wystarczy jednak podążać za naszymi wskazówkami, a na pewno wszystko pójdzie jak po maśle.

Na jaką okazję? Oto przepis idealny na szczególne okazje. Świętujecie urodziny, ważny jubileusz, a może powitanie nowego członka rodziny? Po uroczystym obiedzie przychodzi pora na równie spektakularny deser, za jaki niewątpliwie można uznać ciasto korę.

Czy wiesz, że? Rodzynki wykorzystywane w przepisie na ciasto korę poleca się polać wrzątkiem nie bez powodu. Pod wpływem gorącej wody stają się bardziej miękkie i nieco zwiększają swoją objętość. W tej formie łatwiej je wkomponować w domowe wypieki.

Dla urozmaicenia: Do ciasta kory pasować będą również suszone figi, daktyle i płatki migdałowe.