Ciasto Stefanka - przepis na placek z kaszą manną | Przepisy.pl pixel

Ciasto Stefanka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
355 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

ciasto:

500 gramów

200 gramów

150 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

masa grysikowa:

500 mililitrów

5 łyżek

120 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

polewa czekoladowa:

120 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i sodę przesiej przez sito, mleko wraz z miodem podgrzej w rondlu.

Ciasto Stefanka - Krok 1

Krok 2

Do kielicha robota kuchennego wsyp mąkę z sodą, dodaj masło, cukier, 2 całe jajka, żółtko, przestudzone mleko z miodem. Wyrób ciasto na jednolitą masę, podziel na trzy części i rozwałkuj na 3 placki.

Ciasto Stefanka - Krok 2

Krok 3

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej 1 plackiem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe placki ciasta i wystudź.

Ciasto Stefanka - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę grysikową. Mleko wlej do garnka, dodaj kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Miksując, dodawaj po łyżce zimnego grysiku.

Ciasto Stefanka - Krok 4

Krok 5

Na pierwszy placek rozsmaruj połowę powideł, następnie rozsmaruj połowę masy grysikowej i przykryj drugim plackiem. Powtórz tą czynność przykrywając trzecim plackiem.

Ciasto Stefanka - Krok 5

Krok 6

W rondlu podgrzej masło z czekoladą do rozpuszczenia składników. Dobrze wymieszaj. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, rozsmaruj i ostaw w chłodne, wilgotne miejsce.

Ciasto Stefanka - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monia

    Monia , 04.04.2023

    Można wstawić do lodówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Z

    Jan Z , 05.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto StefankaCiasto Stefanka

Ciasto Stefanka to pyszny deser o miodowym smaku, który najlepiej smakuje po 2-3 dniach od jego zrobienia. Wynika to z konsystencji spodu placka, który pod wpływem wilgotnej masy grysikowej oraz powideł z czasem kruszeje, nabierając delikatności i miękkości. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczny deser doskonale nadający się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje – spróbujcie ciasta Stefanka. Z pewnością przepis przypadnie wam do gustu, przywołując zapomniane już smaki z dawnych lat.

Dla kogo?

Stefanka jest ciastem dla każdego, kto lubi desery o delikatnej konsystencji i miodowym smaku.

Na jaką okazję?

Domowy placek jest idealnym pomysłem na święta oraz domowe uroczystości rodzinne.

Czy wiesz, że?

Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy zwyczajnej, podczas jej mielenia na mąkę. Na sklepowych półkach znajdziecie dwie odmiany grysiku – tradycyjną oraz błyskawiczną, która została poddana wstępnej obróbce termicznej.

Dla urozmaicenia:

Ciasto Stefanka po upieczeniu pozostawcie na kilka dni, aby miodowy spód nabrał wilgotności.