
Składniki
2 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
5 dekagramów
1 łyżka
0.5 kilograma
12 dekagramów
null
5 dekagramów
3 dekagramy
10 dekagramów
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: z przesianej mąki zrób stożek, w którym palcem zrób zagłębienie, wlej do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodaj cukier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny.
Krok 2
Wyrób starannie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
W tym czasie przygotuj masę: utrzyj masło z cukrem i żółtkami na biało. Dodaj ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszaj, aby masa była puszysta.
Krok 4
Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. Posmaruj równomiernie masą, posyp posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwiń w rulon.
Krok 5
Włóż do kamionkowego naczynia i odstaw na 1 godzinę.
Krok 6
Po upływie czasu wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej