Comber przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Comber

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 sztuki

120 gramów

250 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

do nasączenia:

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka przekładamy pokrojone w kostkę masło, cukier oraz wlewamy wodę. Następnie wsypujemy kakao.

Comber - Krok 1

Krok 2

Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Odlewamy ok 8-9 łyżek masy do osobnego naczynia. Zostawiamy do wystudzenia.

Comber - Krok 2

Krok 3

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy czekoladową masę oraz wrzucamy żółtka. Całość mieszamy.

Comber - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 50 min. Wyciągamy i studzimy.

Comber - Krok 4

Krok 5

Herbatę mieszamy z alkoholem. Powstałym pączem nasączamy ciasto.

Comber - Krok 5

Krok 6

Odłożoną polewę czekoladową łączymy z kakao oraz łyżką masła. Delikatnie podgrzewamy do połączenia się składników. Polewamy nią ciasto.

Comber - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Comber - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ComberComber

Comber, mimo że kojarzony przede wszystkim z mięsem, jest także pysznym deserem! Przekonajcie się o tym, korzystając z naszego przepisu na to ciasto. W combrze króluje czekolada i kakao, dlatego też placek spełni oczekiwania każdego miłośnika czekoladowych smaków. Jeśli myślicie, że przepis na ciasto comber wymaga umiejętności mistrzowskich oraz wielu godzin spędzonych w kuchni, odpowiadamy – comber przygotujecie szybko, a z przepisem poradzi sobie każdy! Spróbujcie, będzie pysznie i bardzo czekoladowo!

Dla kogo?

Comber z bakaliami to propozycja dla miłośników oryginalnych deserów, w których główną rolę gra czekolada.

Na jaką okazję?

Ciasto comber czekoladowy sprawdzi się zawsze – jako codzienny deser, a także jako nietuzinkowy pomysł na menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Kakaowiec zaczyna owocować zwykle po 3 latach. Pełne plony natomiast dają rośliny 8-15 letnie. Zbiory przypadają zwykle na okres między wrześniem i marcem.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz ozdobić ciasto comber, możesz posypać je niewielką ilością wiórków kokosowych, które świetnie komponują się z ciemnym kolorem combra i czekoladową polewą.