
Składniki
250 gramów
3 sztuki
120 gramów
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
4 łyżki
do nasączenia:
1 szklanka
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka przekładamy pokrojone w kostkę masło, cukier oraz wlewamy wodę. Następnie wsypujemy kakao.

Krok 2
Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Odlewamy ok 8-9 łyżek masy do osobnego naczynia. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy czekoladową masę oraz wrzucamy żółtka. Całość mieszamy.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 50 min. Wyciągamy i studzimy.

Krok 5
Herbatę mieszamy z alkoholem. Powstałym pączem nasączamy ciasto.

Krok 6
Odłożoną polewę czekoladową łączymy z kakao oraz łyżką masła. Delikatnie podgrzewamy do połączenia się składników. Polewamy nią ciasto.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Comber
Comber, mimo że kojarzony przede wszystkim z mięsem, jest także pysznym deserem! Przekonajcie się o tym, korzystając z naszego przepisu na to ciasto. W combrze króluje czekolada i kakao, dlatego też placek spełni oczekiwania każdego miłośnika czekoladowych smaków. Jeśli myślicie, że przepis na ciasto comber wymaga umiejętności mistrzowskich oraz wielu godzin spędzonych w kuchni, odpowiadamy – comber przygotujecie szybko, a z przepisem poradzi sobie każdy! Spróbujcie, będzie pysznie i bardzo czekoladowo!
Dla kogo?
Comber z bakaliami to propozycja dla miłośników oryginalnych deserów, w których główną rolę gra czekolada.
Na jaką okazję?
Ciasto comber czekoladowy sprawdzi się zawsze – jako codzienny deser, a także jako nietuzinkowy pomysł na menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Kakaowiec zaczyna owocować zwykle po 3 latach. Pełne plony natomiast dają rośliny 8-15 letnie. Zbiory przypadają zwykle na okres między wrześniem i marcem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz ozdobić ciasto comber, możesz posypać je niewielką ilością wiórków kokosowych, które świetnie komponują się z ciemnym kolorem combra i czekoladową polewą.