
Składniki
5 sztuk
250 gramów
1 łyżka
250 gramów
60 gramów
50 gramów
50 gramów
3 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Krok 2
Ubite żółtka mieszamy z mąką. Dokładnie mieszamy.

Krok 3
Dodajemy żurawinę oraz rodzynki obtoczone w łyżce mąki.

Krok 4
Dodajemy ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cwibak
Proste ciasto z bakaliami prawdopodobnie na pierwszy rzut oka nie wygląda tak atrakcyjnie, jak modne muffiny z kolorowymi posypkami czy torty z artystycznymi dekoracjami, ale nadal ma wiele do zaoferowania! Sekret ciasta cwibak tkwi w prostocie oraz solidnej porcji ukrytych we wnętrzu wypieku rodzynek, żurawiny oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Dla kogo?
Bita śmietana i maślane kremy nie należą do twoich ulubieńców, gdy mowa o deserach? Wypełniony bakaliami cwibak z pewnością dużo bardziej przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
To ciasto z długą historią kulinarną, więc śmiało możesz podać je na świątecznym stole obok innych tradycyjnych frykasów. Jednocześnie przepis na cwibak jest na tyle nieskomplikowany, że bez trudu przygotujesz go w ramach słodkiej nagrody po męczącym dniu.
Czy wiesz, że?
Ciasto cwibak często bywa utożsamiane z keksem, lecz są do dwa odrębne wypieki. Do przepisu na cwibak nie należy dodawać tłuszczu oraz proszku do pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Zaszalej z bakaliami! W przepisie na ciasto cwibak użyj suszonych moreli, fig, a także migdałów, orzechów włoskich i pistacji.