Domowe musli z bananem i prażonym sezamem
łatwe
193 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
4 szklanki
4 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj mleko, dodaj do niego płatki i gotuj przez ok. 5 minut.

Krok 2
Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Krok 3
Banana pokrój w plasterki, następnie dodaj do płatków.

Krok 4
Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, witaminy B6 i B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe musli z bananem i prażonym sezamem
Znudziły Ci się tradycyjne, kukurydziane płatki z mlekiem? Spróbuj czegoś zupełnie nowego. Domowe musli z bananem i prażonym sezamem to znakomite rozwiązanie na dobry początek dnia.
Dla kogo?
Domowe musli jest świetną alternatywą dla bardzo słodkich czy też słonych kupnych płatków śniadaniowych. Przepis na nie przyrządzisz bardzo prosto i szybko oraz z łatwo dostępnych składników. Idealny pomysł na pożywny, poranny posiłek.
Na zdrowie!
Odpowiednio skomponowana mieszanka płatków zbożowych: jęczmiennych, owsianych i pszennych, w połączeniu z ziarnami sezamu, bananem oraz mlekiem dostarczy Ci cennych składników mineralnych. W śniadaniu znajdziemy w szczególności dużo potasu (694,9mg, czyli 34,7% RWS), fosforu (323,2mg, czyli 46,2% RWS) i wapnia (241,7 mg, czyli 30% RWS). Pierwszy pomaga w utrzymania ciśnienia krwi w normie. Drugi wraz z wapniem jest potrzebny do zachowania w należytej kondycji naszych kości i zębów.
Czy wiesz, że?
W cukiernictwie sezam służy do wyrobu ciastek potocznie zwanych „sezamkami” oraz chałwy. Jest również bardzo popularną posypką do pieczywa, nadającą mu charakterystycznego smaku i aromatu.