Domowe tortille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe tortille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
486 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę połącz ze smalcem i solą, zagnieć.

Domowe tortille - Krok 1

Krok 2

Następnie stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.

Domowe tortille - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na porcje i uformuj kulki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek.

Domowe tortille - Krok 3

Krok 4

Gdy placki będą rozwałkowane, możesz przystąpić do smażenia. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż placek i smaż z obu stron do momentu zrumienienia.

Domowe tortille - Krok 4

Krok 5

Usmażone tortille przechowuj w foliowym woreczku, aby nie wysychały.

Domowe tortille - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe tortille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej