Drożdżówka babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówka babci

Autor: Asia Kwaśniewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

zaczyn:

2 łyżeczki

1 szklanka

kruszonka:

1 opakowanie

ciasto:

2 sztuki

1.5 szklanki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

1 kilogram

1.5 szklanki

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko minimalnie pogrzać aby było letnie. Wymieszać z drożdżami i cukrem. pozostawić do urośnięcia

Krok 2

Resztę składników dobrze wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo (z początku gdy nie ma jej tak dużo można składniki wymieszać mikserem). Do wymieszanych składników dodać drożdże i mieszać dalej tak długo aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Krok 3

Na końcu zrobić grudki z margaryny i mąki tortowej, mąki ziemniaczanej. proporcje były robione tak mniej więcej gdyby grudki były zbyt miękkie można dodać więcej mąki.

Krok 4

Ciasto wyłożyć do blachy (mi starczyło na jedną duża i jedną mała keksówkę), przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni ok 35 minut. Smacznego !!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka babci - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej