
Składniki
50 gramów
120 gramów
120 gramów
50 mililitrów
180 gramów
100 gramów
40 gramów
40 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnuszka przekładamy masło wraz z cukrem. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy z ognia, wlewamy kremówkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Do miski wsypujemy płatki migdałów, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz mąkę pszenną. Całość mieszamy.

Krok 3
Do bakali wlewamy przestudzoną masę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy za pomocą łyżki ciastka i układamy je w sporych odstępach od siebie. Spłaszczamy łyżką. ( Ciastka się lekko rozpłyną) Pieczemy ciastka w temp 160 C przez ok 13-15 min, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą metalowej foremki wykrawamy idealne okręgi.

Krok 5
Wystudzone ciastka smarujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Odkładamy na bok do stężenia.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Florentynki
Florentynki to kruche ciasteczka, które można podsumować jednym zdaniem: bakaliowy zawrót głowy! Nie powinno zabraknąć w nich migdałów, ponieważ są podstawą oryginalnej receptury. Zachęcamy do próbowania także smakowitych dodatków: rodzynek, skórki pomarańczy, kandyzowanych wiśni i żurawiny. W kuchennych zapasach masz jeszcze inne składniki? Dodawaj je śmiało i przygotuj florentynki na bogato.
Dla kogo?
Jeśli zamiast zamykać się w kuchni na długie godziny, wolisz nieskomplikowane receptury, z którymi możesz eksperymentować na co dzień, przepis na florentynki na pewno przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
Bardzo miło jest mieć pod ręką kruche pyszności, które spałaszujesz jako dodatek do drugiego śniadania albo podwieczorku.
Czy wiesz, że?
Na podstawie nazwy można domyślić się pochodzenia oryginalnego przepisu. Ciastka są włoskim specjałem, wywodzącym się z Florencji.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia ciastek możesz użyć cukru trzcinowego. Stwórz własną kompozycję suszonych owoców, w której znajdą się morele, gruszki, ananasy i brzoskwinie.