
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
8 sztuk
100 gramów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w grubą 3cm kostkę, oprósz ją przyprawą do złotego kurczaka, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu – kurczak nie musi być dopieczony.

Krok 2
Brokuł pokrój w małe różyczki, sparz w gotującej się wodzie (3minuty). Bataty i cebulę pokrój w cienkie pół plastry, ser drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj strąk papryki chili.

Krok 3
W misce pomieszaj śmietanę z jajami, dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Przelej do naczynia do tarty wyłożonego pergaminem i równomiernie rozłóż składniki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20 minut. Po tym czasie frittatę pokrój na mniejsze kawałki, podawaj na ciepło lub zimno np. z zieloną sałata polaną winegretem.


Dobra rada:
Kurczaka w tym przepisie możesz zastąpić np. surowym łososiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Frittata z kurczakiem
Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospisu. Oto kolejny włoski klasyk wprowadzający do kuchni śródziemnomorski klimat.
Dla kogo?
Miłośnicy włoskiej kuchni odkryją jej kolejną tajemnicę. Gorgonzola i suszone pomidory zadbają o atmosferę prosto z lokalnej trattorii. Włosi gotują znakomicie, ale prosto, więc frittata z kurczaka to sposób na urozmaicenie menu bez wysiłku.
Na jaką okazję?
Dzień, który rozpoczniesz z frittatą, będzie udany! Potrawa dobrze smakuje również na zimno, więc zabierzesz ją na wynos do pracy czy na uczelnię. Sprawdzi się też jako drugie danie albo jako aromatyczna kolacja.
Czy wiesz, że?
Odpowiedniki frittaty znajdziesz w kuchniach innych rejonów świata. Smakosze widzą podobieństwo do hiszpańskiej tortilli i greckiej zapiekanki pastitsio.
Dla urozmaicenia:
Dobra wiadomość dla łasuchów – frittatę można przygotować na słodko. Dodatek jabłek, bananów, cynamonu i garści migdałów to tylko jedna z wielu propozycji.