Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
łatwe
194 osoby zapisały

Składniki
185 mililitrów
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
400 gramów
sos moccha:
60 gramów
60 mililitrów
30 mililitrów
1 łyżeczka
dekoracja:
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietankę, cynamon i cukier puder wymieszać w misce, następnie ubić na sztywno. Śmietankę przełożyć do woreczka do dekorowania, woreczek włożyć do lodówki, w międzyczasie przygotować sos moccha.
Krok 2
Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietanę kremówkę zagotować z wodą. Zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Masą zalać czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści.
Krok 3
W każdej szklance umieścić po dwie kulki lodów.
Krok 4
Gorący sos moccha rozlać do szklanek.
Krok 5
Za pomocą woreczka do każdej porcji deseru nałożyć cynamonową bitą śmietanę, udekorować laską cynamonu, zależnie od preferencji. Podawać natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
Propozycja na deser, która nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i po uroczystym obiedzie – gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami o smaku caffe latte. Bardzo dobrze będzie prezentował się w szklankach lub pucharkach do lodów. Cynamonową bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie posiadasz, wykorzystaj zwykły woreczek foliowy. Do przygotowania sosu moccha użyj gorzkiej czekolady – od Twoich preferencji zależy zawartość kakao – im wyższa, tym deser będzie bardziej wytrawny. Śmietanę kremówkę zagotuj z wodą. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu ją zamieszać. Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami udekoruj za pomocą laski cynamonu albo rurki waflowej z nadzieniem kakaowym. Do sosu podaj herbatniki, biszkopty lub kruche ciasteczka. Wypróbuj naszą propozycję na deser. Z łatwością wprowadzisz do niego swoje modyfikacje, np. zamienisz lody kawowe na czekoladowe, dodasz do nich ziarna kawy w czekoladzie lub kakao. Sprawdź, jak smakuje gorący sos moccha z lodami!