Gulasz z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z ciecierzycy

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj kaszę.

Gulasz z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Podsmaż na rozgrzanym maśle pokrojoną w kostkę cebulę oraz kurki , następnie dodaj puszkę pomidorów. Podgrzewaj 15 minut razem ze wszystkimi przyprawami.

Gulasz z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Dodaj ciecierzycę i gotuj kolejne 10 minut.

Gulasz z ciecierzycy - Krok 3

Krok 4

Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Dodaj do reszty składników. Gotuj jeszcze 10-15 minut. Podaj gulasz z kaszą.

Gulasz z ciecierzycy - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z ciecierzycyGulasz z ciecierzycy

Pora na: Obiad.

Gulasz z kaszą to jedno z tych dań, które pojawia się na obiadowych stołach w każdym niemal domu. Można przygotować jego w innej wersję, w której mięso zastąpimy ciecierzycą, a klasyczny tłuszcz klarowanym masłem. To propozycja na pyszny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu nawet zwolennikom kuchni mięsnej. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie gulaszu, w czym pomoże czosnek, liście laurowe, pieprz, pieprz ziołowy oraz majeranek. Zapraszamy na tradycyjny polski obiad w wegetariańskim wydaniu!

Dla kogo?

Gulasz to doskonałe uzupełnienie menu wysokobiałkowej diety 1500 kalorii. Danie polubią miłośnicy tradycyjnych smaków, w nowoczesnej odsłonie.

Wiesz, co jesz!

Gulasz z ciecierzycy dostarczy wam 476,6 kcal energii, a także 20,6 g błonnika oraz 18,2 g białka.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny gulasz z mięsem wywodzi się z kuchni węgierskiej, w której zyskał miano dania narodowego. Ma wiele odmian, które różnicuje mięso, z jakiego został przygotowany. Jedną z najpopularniejszych odmian gulaszu jest marhapörkölt, przyrządzany z wołowiny.