
Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Białą cebulę dość drobno posiekaj.
Krok 2
Na patelnię o szerszym dnie wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć warzywa i smaż przez około 20 minut. Gdy ziemniaki i cebula zaczną robić się miękkie, zdejmij je z patelni i przełóż do miski.
Krok 3
W mniejszym naczyniu roztrzep jajka na gładką masę, a następnie dodaj do ziemniaków. Wszystkie składniki dopraw do smaku solą z pieprzem i delikatnie wymieszaj. Patelnię natłuść odrobiną oleju i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorąca, przelej ostrożnie ziemniaki z jajkami. Masę rozprowadź równomiernie po całym dnie naczynia i smaż z dwóch stron na złocisty kolor.
Krok 4
Gotowy omlet hiszpański potnij na kilka części (jak pizzę) i przełóż na talerze. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Dobra rada:
Omlet hiszpański możesz podawać solo lub z dodatkiem świeżej rukoli, plastrów pomidora i cząstek dojrzałego awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpański omlet
Jak przygotować szybki i smaczny posiłek, którego wspaniały aromat przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka? Omlet hiszpański doskonale się sprawdzi w każdej sytuacji, a do tego zawiera składniki, które niemal zawsze można znaleźć w kuchennych szafkach czy lodówce. Czas na prawdziwą ucztę w hiszpańskim stylu. Zaczynamy!
Dla kogo?
Omlet hiszpański przypadnie do gustu każdemu, kto lubi dania proste i łatwe w przygotowaniu. Puszystą masę ziemniaczano-jajeczną pokochają również wegetarianie i fani zapiekanek ziemniaczanych.
Na jaką okazję?
Aromatyczny omlet to przede wszystkim doskonała propozycja na rodzinne śniadanie w wolny weekend. Danie z powodzeniem można też przygotować w ramach szybkiego obiadu lub kolacji. Warto również poeksperymentować z tym prostym przepisem i dodać ulubione warzywa albo aromatyczne zioła.
Czy wiesz, że?
W rodzinnej Hiszpanii omlet ziemniaczany nazywany jest tortilla de patatas i spożywany zarówno na gorąco tuż po przyrządzeniu, jak i jako część przystawek tapas – po podzieleniu na niewielkie kawałki oraz nabiciu na wykałaczki.
Dla urozmaicenia:
Hiszpański omlet doskonale smakuje również z innymi dodatkami np. plastrami dojrzałego pomidora, pieczarkami, zieloną cebulką czy szpinakiem podsmażonym na maśle z odrobiną czosnku. Jeśli masz ochotę na mięsną wersję omletu, dorzuć do niego talarki chorizo lub chrupiące plasterki boczku. Życzymy smacznego!