Jajka sadzone w bułce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka sadzone w bułce

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

8 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę pokrój na 8 grubych plastrów, wyjmij miąższ, pozostawiając tylko skórkę. Zarumień skórki na patelni.

Krok 2

Z masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź bulionem, dopraw solą, pieprzem, tabasco, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.

Krok 4

Połowę sosu wlej do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, ułóż krążki z bułki.

Krok 5

W każdy z nich wbij jajko, zalej pozostałym sosem i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka sadzone w bułce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej