Jajka z sosem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Jajka z sosem ziołowym

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

10 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

0.33 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka gotujemy na półmiękko.

Jajka z sosem ziołowym - Krok 1

Krok 2

Robimy sos: mieszamy jogurt, musztardę oliwę z oliwek i zioła oraz wszystkie przyprawy.

Jajka z sosem ziołowym - Krok 2

Krok 3

Paprykę przekrajamy na pół, wydrążamy środek i wlewamy do niej sos. Podajemy z pieczywem razowym.

Jajka z sosem ziołowym - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z sosem ziołowymJajka z sosem ziołowym

Pora na: Śniadanie.

Jajka i śniadanie to pojęcia nierozłączne. Jajecznica, przygotowywana zwykle jako pierwszy posiłek dnia, jej znana każdemu. Nie inaczej jest w diecie, dlatego też na śniadanie polecamy jajka z sosem ziołowym, przygotowane i podane w oryginalny sposób. Wystarczą popularne składniki, aby w kilkanaście minut skomponować to danie, które z pewnością spełni wasze kulinarne oczekiwania. Kluczowym elementem potrawy jest sos, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, oliwy, ziół oraz aromatycznych przypraw. Tworzy idealną kompozycję z jajkami i świeżą papryką. Smacznego!

Dla kogo?

Śniadanie z jajkami z sosem ziołowym to propozycja dla osób aktywnych, dbających o linię. Idealnie wpisuje się w koncepcję wysokobiałkowej diety 1500 kcal.

Wiesz, co jesz!

Jajka z sosem ziołowym to 345,1 kcal energii, niezbędnej do aktywnego funkcjonowania w ciągu dnia. Danie zawiera również 3,5 g błonnika oraz 19,5 g białka.

Czy wiesz, że?

Jajka, które spotkacie w sklepach, kategoryzowane są między innymi ze względu na ich wagę. XL ważą od 73 g wzwyż, L – od 63 g do 73 g, M – od 53 g – 63 g, S – mniej niż 53 g.