Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

30

heart
530 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zieloną soczewicę zalej zimną wodą tak aby przykryć ziarna i odstaw na minimum 4 godziny do namoczenia.

Krok 2

Namoczoną soczewicę zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, zieloną ostrą paprykę chilli, sól, pieprz oraz dwa opakowania sosu Zioła Ogrodowe z trybulą - zmiel lub zblenduj do połączenia składników. Powstała masa będzie dość rzadka, to całkowicie normalne ( w trakcie smażenia kotlety zrobią się bardziej zwarte).

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z mąką.

Krok 4

Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy, obtocz każdą pojedynczo w mące zmieszanej z bułką tartą, lekko spłaszcz i od razu przełóż na patelnię. Każdy z kotletów smaż przez ok 4 -5 minut z obu stron na złocisto brązowy kolor. Usmażone kotlety odsącz na ręczniku papierowym

Krok 5

Sos koperkowo - ziołowy wymieszaj z jogurtem, polej nim usmażone kotlety. Podawaj od razu.

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańskie pikantne kotlety z zielonej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej