Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym

Autor: Klaudia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

30 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 plastry

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (w osobnych garnkach) według zaleceń producenta z dodatkiem kostki bulionowej (1 kostka na 1 garnek).

Krok 2

Cebulę siekamy i smażymy na oleju do zarumienienia.

Krok 3

Ugotowaną soczewicę i kaszę, usmażoną cebulę, mąkę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą we wspólnej misce, tworząc jednolitą masę.

Krok 4

1/2 masy przekładamy do wyłożonej papierem pieczeniowym keksówki i układamy na niej posiekane ogórki, paprykę i ser żółty.

Krok 5

Zakrywamy warzywa i ser drugą porcją/warstwą masy.

Krok 6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Krok 7

Po upieczeniu, odstawiamy pieczeń na kilkanaście minut, aż bardziej "zgęstnieje". Gotowe. :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańska pieczeń z warzywami i serem żółtym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej