Ratatouille z kurczakiem - ratatuj: z bakłażanem | Przepisy.pl pixel

Ratatouille z kurczakiem

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

440 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażan umyć i pokroić w półksiężyce, posypać solą i odstawić na sitku na pół godziny. Kurczaka pokroić w 1,5 cm paski, warzywa umyć, papryki pokroić w paski, cukinię w półksiężyce, cebulę w piórka.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przesypać do dużej miski.

Krok 3

Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i podsmażyć przez 3 minuty cukinię z solą i pieprzem do zrumienienia, dodać ją do kurczaka, wlać na patelnię kolejną łyżkę oleju i podsmażyć papryki z solą i pieprzem przez 5 minut, dosypać do reszty usmażonych składników.

Krok 4

Bakłażan wycisnąć z soku i osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać na patelnię po smażeniu papryk i podsmażyć 3 minuty, dosypać do reszty usmażonych składników. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w kostkę.

Krok 5

Na patelni po bakłażanie rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżkę tymianku Knorr. Smażyć do zrumienienia cebuli, dodać pomidory, sól, pieprz i cukier, gotować pomidory do odparowania większości wody około 5-10 minut, aż powstanie sos.

Krok 6

Dodać do sosu wcześniej usmażone składniki, dobrze wymieszać z drugą łyżką tymianku Knorr, przykryć i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej